RURAL WORKERS EXPOSURE TO ORGANOPHOSPHATES AND CARBAMATES

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Luciane Baierle Lorenzatto
Maria Isabel Gonçalves da Silva
Walter Antonio Roman Junior
Sinval Adalberto Rodrigues Junior
Clodoaldo Antônio De Sá
Vanessa Corralo

Resumo

Pesticides are compounds widely used in agriculture, due the productive efficiency increase. However, these toxic compounds can exert negative effects to environment and human health. This work aim was analyzing the occupational exposure of rural workers to pesticides, through a descriptive-analytical study
with cross-sectional and quantitative approach. The sample consisted of 63 farm workers. Socioeconomic profile characterization, pesticide management, and health conditions was carried out through interviews. After biological samples collection, erythrocyte acetylcholinesterase enzyme activity was assessed in two
moments: pre- and post-exposure to pesticides in one of planting and harvesting cycle. Rural workers age mean was 48.1 ± 7.6 years. They reported using personal protective equipment, although incompletely or inadequately, and 46% reported pesticide poisoning. Mood disorders such as anxiety (50.3%) and depressive state (27.0%) were also reported by workers. There was a significant decrease in the activity of the erythrocyte acetylcholinesterase enzyme from 0.83 ± 0.06 delta pH/hour to 0.71 ± 0.11 delta pH/hour (p < 0.05). Individual comparison of enzyme activity values showed that 19.6% of the workers were intoxicated with carbamate and organophosphate. Contamination is attributed to the inadequate
management of pesticides. Adopting measures to minimize intoxications and other harmful effects on the health of rural workers is considered urgent. 

Article Details

Como Citar
Lorenzatto, L., da Silva, M. I., Roman Junior, W., Rodrigues Junior, S., De Sá, C., & Corralo, V. (2020). RURAL WORKERS EXPOSURE TO ORGANOPHOSPHATES AND CARBAMATES. Revista Brasileira De Ciências Ambientais (Online), 55(1), 19-31. https://doi.org/10.5327/Z2176-947820200528
Seção
Artigos
Biografia do Autor

Luciane Baierle Lorenzatto, Universidade Comunitária da Região de Chapecó

Mestra em Ciências da Saúde. Universidade Comunitária da Região de Chapecó, Santa Catarina, Brasil.

Maria Isabel Gonçalves da Silva, Universidade Comunitária da Região de Chapecó

Mestra em Ciências da Saúde. Universidade Comunitária da Região de Chapecó, Santa Catarina, Brasil.

Walter Antonio Roman Junior, Universidade Comunitária da Região de Chapecó

Docente do Programa de Pós-Graduação Stricto Sensu em Ciências da Saúde. Universidade Comunitária da Região de Chapecó, Santa Catarina, Brasil.

Sinval Adalberto Rodrigues Junior, Universidade Comunitária da Região de Chapecó

Docente do Programa de Pós-Graduação Stricto Sensu em Ciências da Saúde. Universidade Comunitária da Região de Chapecó, Santa Catarina, Brasil.

Clodoaldo Antônio De Sá, Universidade Comunitária da Região de Chapecó

Docente e coordenador do Programa de Pós-Graduação Stricto Sensu em Ciências da Saúde. Universidade Comunitária da Região de Chapecó. Santa Catarina, Brasil.

Vanessa Corralo, Universidade Comunitária Regional de Chapecó (Unochapecó)

Docente do Programa de Pós-Graduação Stricto Sensu em Ciências da Saúde. Universidade Comunitária da Região de Chapecó, Santa Catarina, Brasil.